The renovation neared completion and it was incredible. Robinson + Grisaru Architects transformed a Brooklyn townhouse – reconfiguring the parlor floor to make the living room flow into the shared dining room/kitchen and flipping the kitchen to the other side of the room. A long, narrow table and chairs were needed to fit the dining space and accommodate entertaining for large parties.

As part of their master plan, Robinson + Grisaru designed a custom banquette along the wall in the dining room to save space and incorporate storage underneath. The table legs needed to allow easy access to the banquette around the table. Townhouse’s solution repurposed a vintage Eames XL conference table base to support a custom table top. The Eames base allows the table to be easily moved on the wood floor and the legs cantilever out from the middle.

Townhouse sourced a set of vintage mid-century dining chairs that reflect the curvilinear shape and brushed metal surface of the table base. In addition to their aerodynamic styling, the chairs are comfortable and sturdy.

The homeowner selected a Ralph Lauren deep purple velvet from Townhouse’s inventory of upholstery fabrics. The velvet was used for the chair and banquette backs and the seats were constructed with custom dyed leather sourced by Townhouse. The choice of leather for the seats was practical – it wears well and in addition it provides an elegant contrast to the velvet.

To quote the happy homeowner, “I love everything about my new space – I come downstairs every morning and it makes me smile!”

Townhouse.bz is always available to make functional and beautiful furniture solutions to any room. Contact us for a consultation.